Rólunk

Rólunk

Üdvözlöm az oldalunkon!

Dr. Juhász Károly Péter

tartószerkezeti vezető tervező és szakértő

betontechológus szakmérnök

JKP Static Kft ügyvezető

Lassan 15 éve foglalkozom a beton szintetikus szálerősítésével: a szálmennyiség optimalizálásával, szálerősítésű betonszerkezetek tervezésével, a szálerősítésű beton kutatásával, melynek eredményeként doktori fokozatot szereztem a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) 2019-ben [1].

A kezdetek kezdetén még csak szintetikus mikro szálakkal foglalkoztam, azonban ezeknek a szálaknak csak a kezdeti zsugorodási repedések meggátlásában van szerepük, repedés utáni ellenállásuk elenyésző [2]. A szintetikus makro szálakkal 2010-ben ismerkedtem meg és az első jelentős munkánk a Szegedi villamospálya pályalemez teljes vasalás kiváltása volt szintetikus szálerősítésű betonra. A kivitelezés óriási siker volt, számos publikáció jelent meg róla [3][4][5]. Hazánkban ez volt az első ilyen megoldás, de Európában is az első között voltunk. Mind a kivitelezés időtartalmát, mind a költségét is csökkenteni tudtuk. A nagy sikert további villamospályák követték, mind idehaza, mind külföldön [6].

A villamospálya sikere után egy még nagyobb kihívás következett: a Debreceni Nagyerdei Stadion lelátó elemeiben kellett a nyírási vasalást kiváltani szintetikus makroszálakkal. Számos numerikus modellet készítettünk, majd pedig a gyártó ASA valós méretű próbaelemeket készített és az ÉMI-ben tesztelték. Mind a numerikus modellek, mind a tesztek jó eredményeket adtak, így a tribünelemek nyírási vasalását szintetikus makro szálakkal váltották ki - lerövidítve az előregyártási munkálatokat és csökkentve a költségeket. Ez a munka nem csak hazánkban, de a világon is egyedülálló eredmény lett [7].

A tribünelem numerikus modelljét ATENA végeselem programmal készítettük, mely program szálerősítésű beton anyagmodell paramétere a doktori munkám alapján készült (Modified Fracture Energy Method) [8].

A villamospályák és előregyártott elemek mellett természetesen számos ipari padló, térburkolat és aljzat is készült, amelyek a szálerősítésű beton szokásos felhasználási területei.

Hazánkban a mikro és makro szálak alkalmazása mindig is félreértelmezett volt. A mikro szálakkal készült beton a szálbeton, míg a makro szálakkal szálerősítésű betont kapunk. A nevéből is kitűnik: a mikro szálak nem erősítik jelentősen a betont, szerepük a korai zsugorodási repedés képződés megakadályozásában, illetve a beton tűzállóságának a növelésében van. A makro szálak a repedés után is dolgoznak, sőt, akkor dolgoznak csak igazán, ezt úgy nevezik, hogy repedés utáni maradó szilárdság. Mindig is célom volt a fejekben rendet tenni, így az egyetemen számos konferenciát rendeztem, ahol előadások keretében mutattam be a különbségeket [youtube link]. Az első ilyen előadás A Nagy Törés volt, ahol nem csak az eredmények bemutatása történt meg, hanem a BME Czakó Adolf Laboratóriumában megtekinthettük a próbagerendák törését is [9]. Számos hazai és külföldi szálat hasonlítottuk össze és bátran kijelenthetjük, hogy a tradícionális acél szálakkal csak a BarChip makro szálak voltak képesek felvenni a versenyt. A kísérlet összefoglaló eredménye a betontechnológus diplomamunkámban olvasható [10].

A BME-n adjunktusként és laborvezetőként dolgoztam, majd 2020-ban saját beton labort alapítottam a kutatásaim elvégzéséhez. A saját labor birtokában így egy cégen belül tudunk kutatásokat végezni, meghatározni az anyagparamétereket, amelyek alapján numerikus számításokat készítünk, optimalizáljuk a száladagolást, illetve 2021-től magával a szálak kereskedelmével is mi foglalkozunk.15 év tervezési, kutatási tapasztalatával ajánlom szolgáltatásainkat, amelyek a következők: betontechnológiai szolgáltatások, beton laboratóriumi vizsgálatai, szálerősítésű betonszerkezetek végeselemes numerikus szimulációja, magas minőségű szintetikus makro szálak kereskedelme.

Csapatunk további tagja Schaul Péter okleveles építőmérnök, doktorandusz, jelenleg doktori kutatását végzi üvegszál erősítésű FRP betétek területén. Nemzetközi ismeretsége kapcsán az egyik legnagyobb amerikai gyártó FRP betéteinek lettünk a hazai forgalmazói.

Szintetikus szálak, árak és logisztika tekintetében Veres Boglárkát keressék a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeken.